De leukste vaarten van Groningen.

Ontdek alle mooie plekken in westerwolde met onze speciale vaarten of thema vaarten

EUGENIE STAAL

“Contact met de natuur om je heen vind ik een heerlijk ontspannen manier om met mensen om te gaan.

Het is leuk om te zien dat een beetje aandacht mensen zo goed kan doen.

Elke tocht is anders door weersomstandigheden, vogels en wolken etc, maar de opzet is bij elke vaart hetzelfde en de individuele invulling door de passagiers maakt het juist zo boeiend.

Een kopje koffie, lunch, soep, hapje, high tea, drankje. Het geeft allerlei andere voorbereidingen.

Het blijft boeiend om met beperkte middelen toch zoveel te kunnen doen aan boord met catering.

Blijven bedenken wat het beste werkt en hoe het voor de mensen overkomt. Hoe kunnen we het de mensen naar de zin maken, ook al valt het weer tegen.

Hoe kunnen we het interessant houden, ook al zijn de mensen vaker geweest. Daarnaast wil ik de mensen laten zien dat hun geschiedenis en die van het gebied een steeds ontwikkelend verhaal is. Je hoeft niet ver te gaan om te kunnen genieten van de natuur, beleving van het water, van het moment.”

Eugenie is vooral de gastvrouw aan boord en is in haar element als zij een warm welkom en rust kan uitstralen zodat de mensen kunnen genieten van hun vaart.

HENK VOS

“Vanaf het water beleef je de omgeving op een heel andere manier dan op het vaste land.

Vanwege ons uitgangspunt respect voor het leven van mens, dier en natuur varen we met een 'fluisterboot'.

Deze vaart voor zover mogelijk CO2 neutraal, geeft geen vervuiling, geen stank en geen motorgeluid.

Door het ontbreken van motor geluid past deze in de natuur met zo min mogelijke verstoring.

Het dicht bij de natuur zijn is voor mij heel belangrijk. Ik wil graag dat de opvarenden zich bewust van de schoonheid en verscheidenheid van onze natuur zijn.

Tevens dat zij zich bewust worden van de geschiedenis en onze invloed op de omgeving waarin wij leven en mogen verblijven.”

Henk is naast (reserve)kapitein vooral gids, Hij heeft veel kennis van de geschiedenis van Westerwolde, het Oldambt en de natuur er om heen. Met zijn vlotte babbel brengt hij dat graag over aan de geïnteresseerden.

HANS ASSELBERGS

Het varen met de fluisterboot is voor mij een heel andere manier van werken dan ik mijn hele leven heb gedaan.

Het feit is dat je, terwijl je eigenlijk toch ook elke dag min of meer hetzelfde doet, door steeds andere mensen aan boord te hebben het iedere keer weer een compleet andere ervaring is zodat het 'werk' nooit verveelt.

Als je niet uitkijkt, geniet je zelf nog het meest.

En dat is wat ik ook graag voor anderen wil bereiken; de mensen laten genieten van het op een andere manier ergens naar kijken waardoor zij vaak verbaasd zijn over hun eigen omgeving of verrast door alle ontdekkingen in een nieuwe omgeviing.”

Hans lijkt de stille kapitein achter het roer, maar met zijn kwinkslagen tussendoor en zijn kennis van flora en fauna vult hij Henk en Eugenie perfect aan. Zijn rustige uitstraling geeft mensen onder alle omstandigheden vertrouwen in wat er tijdens een vaart gebeurt.